Proizvodnja mleka u 2009. bila veća za 2,2 miliona litara

Bez autora
Mar 29 2010

Proizvodnja mleka na farmama Poljoprivrednog kombinata "Beograd" (PKB) u protekloj godini bila je za 2,2 miliona litara, odnosno za 3,6 odsto, veća nego u 2008. godini, što znači da je 2009. godine svako grlo na farmama tog kombinata dalo u proseku za 167 litara mleka više nego prethodne godine. Produkcija mleka na farmama PKB-a u letnjim mesecima, uprkos visokim temperaturama, prošle godine bila je na "zavidnom" nivou. Na godišnjem nivou po kravi je proizvedeno 7.884 litra korigovanog mleka, sa sadržajem mlečne masti od 3,67 odsto i proteina od 3,25 odsto. Što se tiče ostalih parametara uspešnosti stočarske proizvodnje, druga polovina 2009. godine bila je karakteristična po slabijem teljenju krava, pa je steonost grla bila za 3,22 odsto manja nego u 2008. godini. Ova činjenica za sobom povlači i slabije teljenje u prvoj polovini ove godine, a proračuni kažu da će u januaru biti 12.000 litara mleka manje nego u istom periodu prošle godine.

Proizvodnja mleka u 2009. bila veća za 2,2 miliona litaraProizvodnja mleka na farmama Poljoprivrednog kombinata "Beograd" (PKB) u protekloj godini bila je za 2,2 miliona litara, odnosno za 3,6 odsto, veća nego u 2008. godini, što znači da je 2009. godine svako grlo na farmama tog kombinata dalo u proseku za 167 litara mleka više nego prethodne godine.

Kako se navodi u listu "Poljoindustrija", produkcija mleka na farmama PKB-a u letnjim mesecima, uprkos visokim temperaturama, prošle godine bila je na "zavidnom" nivou. Na godišnjem nivou po kravi je proizvedeno 7.884 litra korigovanog mleka, sa sadržajem mlečne masti od 3,67 odsto i proteina od 3,25 odsto.

Što se tiče ostalih parametara uspešnosti stočarske proizvodnje, druga polovina 2009. godine bila je karakteristična po slabijem teljenju krava, pa je steonost grla bila za 3,22 odsto manja nego u 2008. godini.

Kako navode PKB-ovi stručnjaci, ova činjenica za sobom povlači i slabije teljenje u prvoj polovini ove godine, a proračuni kažu da će u januaru biti 12.000 litara mleka manje nego u istom periodu prošle godine.

Kako je ukazano, lošiji rezultati u tom domenu stočarske proizvodnje posledica su spleta različitih okolnosti - osim subjektivnih faktora, jedan od razloga je i manji broj grla usled nešto veće prodaje junica u protekloj godini.

Takođe, izlučenja grla su za jedan procenat veća od plana, a slično stanje je i sa uginućem podmlatka.

Dobri rezultati u protekloj godini zabeleženi su kod tova junadi na farmama PKB-a, čemu je umnogome doprinela upotreba siliranog zrna kukuruza, a stručnjaci za stočarstvo tog kombinata ističu i odličnu snabdevenost farmi kabastom i koncentrovanom stočnom hranom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik